Thursday, March 19, 2009

Dag 1 op MIX09

Dag 1 was erg verassend, interessant en erg gezellig.

We hebben bij de keynote een aantal aankondigingen gehoord, waaronder Silverlight 3 beta 1 wat wel de verwachting was.
Andere releases die gisteren plaatsvonden zijn:

Commerce Server 2009

Expression Blend 3 preview

Superpreview

 

SuperPreview

Superpreview is een applicatie die in de nieuwe versie (3) van Expression Web zit. Het is ook een losse applicatie, dus Expression Web is niet nodig om deze tool te gebruiken. De tool kan worden gebruikt om geknipte HTML in meerdere browser te testen. Hierbij kun je vensters waarin de schermen worden weergegeven als bijvoorbeeld IE6 en FF3 over elkaar heenleggen (semi transparant) zodat je makkelijk de verschillen kunt zien.

Het lijkt op het eerste gezicht een erg mooi hulpmiddel om de HTML in diverse browser er hetzelfde uit te laten zien. Zelfs testen van browsers op de MAC is hiermee mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van servers op het internet. Hoe dit exact werkt weten we nog niet, maar we hebben de tool meegekregen op een memorystick, dus thuis kunnen we het uitproberen.

De versie die nu is gereleased geeft alleen nog de mogelijkheid voor IE 6 t/m 8. De andere browsers en platformen zullen snel volgen.

Expression Blend 3 preview

Waar ik zeer verrast door was, was de nieuwe features in Expression Blend. Ze hebben een mogelijkheid toegevoegd om te sketchen in Blend en om een flow op te zetten van je applicatie waardoor je in no-time een prototype kunt bouwen die eruit ziet als een geschetste applicatie. Maar met clickable buttons en animaties. Erg krachtig, dus ook daar moeten we goed induiken. Helaas hoorde ik net (donderdag, de 2e dag) bij een andere sessie dat de sketch functionaliteit nog niet in deze preview zitten. Da’s wel een teleurstelling.

Daarnaast is er een enorme verbetering gemaakt voor de Photoshop/Illustrator workflow met Expression Blend. Het is mogelijk om direct in Blend Photoshop files te importeren waarbij vectoren die gemaakt zijn in Photoshop bewaard blijven zodat deze nog te wijzigen zijn in Blend. Alle lagen, inclusief effecten (masks, etc) worden 1 op 1 overgenomen. Zelf fonts en alle fontsettings zoals line-height, etc. worden overgenomen in Blend.

 

Silverlight 3 beta 1

Weinig verrassingen voor wat mij betreft, op 1 na. Met Silverlight 3 wordt het mogelijk om de applicaties uit de browser te halen en offline te gebruiken. Dat geeft hele mooie mogelijkheden vooral omdat er geen los framework voor nodig is, zoals wel bij bijvoorbeeld Adobe Air het geval is. Ook de offline applicatie zit in de nieuwe plug-in.

Verder zijn toegevoegd:

  • 3D support (basis, alleen plaatsen in 3D space)
  • Pixel plaatsen
  • Genereren van Bitmaps van je objecten
  • Bitmap Shaders (dropshadow en blur worden meegeleverd, verder moeten we ze zelf schrijven)
  • Support voor chroma key (dus geen alpha channel, maar een aardig alternatief)

Commerce Server 2009

Helaas hebben ze hier niets van laten zien, maar daar kan ik me iets bij voorstellen. Commerce Server, tenminste de voorgaande versie was niet voorzien van een front-end voor zover ik begreep, dus dat is wellicht bij deze versie hetzelfde.

 

Even een kort videootje genomen van net buiten de Venetian.

1 comment:

  1. Gaaf hoor, ik heb gisteren de eerste keynote ook even bekeken en het ziet er mooi uit allemaal :)

    Hou ons op de hoogte!

    ReplyDelete